Borgmester åbner Broagerhus genforenings-udstilling

På Broagerhus åbner borgmester Erik Lauritzen byens genforeningsudstilling fredag den 7. februar kl. 16.

Den 7.2. kl. 16.00 efter velkomst, fællessang og et lille glas holder borgmester Erik Lauritzen åbningstalen. Herefter er der musikalsk underholdning, hvor Signe Veje Plauborg på tværfløjte og James Charles Andrews på guitar vil spille Carl Nielsens ”Tågen Letter”.  Der afsluttes med endnu en fællessang. Ingrid Bundgaard Nielsen akkompagnerer.

Udstillingen er første del af jubilæumsfejringen i Broager. Her er den lokalhistoriske forening, arkivet, Broager Skole, Det Nationale Udvalg og menighedsrådet gået sammen om nogle arrangementer, som har det tilfælles, at de ikke mindst henvender sig til børn og unge med et lærende sigte.

Udstillingen omfatter dels arkivalier og genstande, som arkivet har liggende og dels genstande, som folk har lånt ud til netop dette formål. Ikke mindst har samleren Verner Ensted her fra Broager stillet rigtig meget til rådighed.

Mellemtrinselever fra Broager Skole har i efteråret arbejdet med genforeningen i såvel historie- som billedkunsttimer. De har så lavet en del kunstgenstande, som er inspireret af begreber som afstemning, genforening og Sønderjylland.  Bl.a. kan man se børnenes afstemningsplakater og det sønderjyske kaffebord udført i beton.

Dette kaffebord er yderligere beriget med et 2020 kunstværk, idet arkivet har bedt “huskunstneren” Ulla Havshøi lade hendes kære Optimister forelske sig i kaffebordets glæder.

På udstillingen kan man bl.a. se mange nødpenge, flere originale flag fra genforeningstiden med hver deres historie, mangeartede pynte/erindringsgenstande om genforeningen, de sønderjyske piger, aviser fra dengang, valgplakater, det fine kaffestel med Dannebrog, og duge med motiver fra den store dag i 1920, 

Åbningsreceptionen foregår i det store lokale på 1. sal. Der er adgang for alle, men der er kun plads og glas til ca. 120 personer, så først til mølle…..

Udstillingen vil være åben hver tirsdag kl. 13 -17, hver onsdag kl.  9.30 – 12.30, samt lørdag den 8.2. kl. 12 -16, søndag den 9.2. kl. 11-17.30, søndag den 1.3. kl. 12-16 og lørdag og søndag den 4. og 5.4. kl. 12-16.

Yderligere oplysninger:
Orla Kristensen – orla.broager@gmail.com
Broagerlands Lokalarkiv
26722228